Höganäs - väl värt att investera i
Höganäs kommun

Krapperups slott

Adress: Krapperups Kyrkoväg 13, 260 41 Nyhamnsläge Visa karta

Adress: Krapperups Kyrkoväg 13, 260 41 Nyhamnsläge

Alldeles intill Öresund ligger Krapperups slott - en av Skånes äldsta sätesgårdar med anor från 1200-talet. Den vackra slottsträdgården är öppen för besökare året om.

Slottet var mäktigt och ett av de största i Skåne och de flesta gårdar och byar runtomkring, bland annat Arild och Mölle, lydde under dess styre.

Genom århundradena har det ägts av ett stort antal svenska och danska släkter. På 1700-talet blev slottsegendomen ett fideikommiss. Detta avvecklades under 1960-talet och Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen, som idag äger slottet, bildades (efter dess senaste ägare släkten Gyllenstierna).

Idag är Krapperup i allra högsta grad en levande miljö. Flera av de imponerande ekonomibyggnaderna används fortfarande aktivt på olika sätt. I det gamla stallet, som ligger utmed vägen, har Kullens Konstförening sin konsthall - Krapperups Konsthall. Här arrangeras konst- och konsthantverksutställningar. I stallbyggnaden finns också Krapperups museum.

På innergården i den före detta smedjan och snickarverkstaden finns kaffestuga samt Slottsboden. Vid Krapperup finns även Galleri von Werder.

Det gamla kostallet används idag som musikhall. Under musikveckan, som arrangeras i juli varje år av Musikfrämjandet i Kullabygden, hålls här konserter.

Krapperups park är öppen för allmänheten året runt. I den rogivande miljön hittar man rosenpartier, buxbomsplanteringar, perennrabatter och, sist men inte minst, rikligt med rhododendron. Längst ned i parken, mot Öresund, finns en liten guldfiskdamm med Kina-inspirerade röda broar.

Show more

Om denna aktivitet